Potrzebuje pomocy z tym zadaniem niestety :(
Ola 12: Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt równobocznych o krawędzi 5 cm. Oblicz tangens
kąta dwuściennego między ścianą boczną i podstawą ostrosłupa , wiedząc , że wysokość
ostrosłupa jest równa 15 cm .
Pomożecie z góry dziękuje bardzo
21 wrz 21:37
Janek191:
h1 − wysokość Δ równobocznego ( podstawa ostrosłupa)
√3
h1 = a
= 2,5√3
2
1
2,5√3
5
x =
h1 =
=
√3
3
3
6
h
15
tg α =
=
= ...
x
5
√3
6
21 wrz 21:45
Ola 12: mógł byś podać cały wynik bo niestety nie umiem tego