parametr z przedziałem :)
marko: Wyznacz wartości parametru m, dla których pierwiastki równania x2 − 2mx + m2 − 1 = 0
należą do przedziału <−2;4>.
21 wrz 21:21
:): (x−m)2−1=0
(x−m−1)(x−m+1)0
wiec x=... lub x=......\
21 wrz 21:24
marko: i co dalej, bo trzeba jakoś ten parametr wyznaczyć
21 wrz 21:32
:): no duzo ci nie zostawilem

D
x
1=m+1 lub x
1=m−1
−2≤x
1≤4
wiec
−2≤m+1≤4
wiec
−3≤m≤3
i analogicznie −2≤x
2≤4 wiec −1≤m≤5
muszą zachodzić oba warunki wiec
−1≤m≤3
21 wrz 21:43
aaa: Po pierwsze musisz wiedzieć kiedy funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe.
Δ > 0
a = 1, b = −2m, c = m
2 −1
Δ = (−2m)
2 − 4(m
2 − 1) = 4m
2 − 4m
2 + 4 = 4
Δ = 4
Czyli dla dowolnego parametru m funkcja będzie zawsze miała 2 miejsca zerowe.
Zatem:
x
1 = m − 1
x
2 = m + 1
Ponieważ miejsca mają się mieścić w danym przedziale to:
m − 1 ≥ − 2 ∧ m − 1 ≤ 4 oraz m + 1 ≥ − 2 ∧ m + 1 ≤ 4
m ≥ − 1 ∧ m ≤ 5 oraz m ≥ − 3 ∧ m ≤ 3
Inaczej:
m ∊ <−1, 5> i m ∊ <−3, 3>
Stosując działania na zbiorach (część wspólna) widać, że:
m ∊ < −3, 3>
21 wrz 21:45
aaa: Mój błąd (teraz dopiero zauważyłem) − prawidłowa odpowiedź to oczywiście m ∊ <−1, 3>.
21 wrz 21:47