Granica ciągu
Firex: Nie mogłem być na zajęciach i przepisuję notatki.
an=n/2n+1
g=1/2
niech E>0
Rozpatruję wyrażenie |an−g|<E
|n/2n+1 −1/2| < E
|2n/2(2n+1) − 2n*2*1/2(2n+1) < E ( nie rozumiem skąd w mianowniku drugiego ułamka jest to
pomnożenie przez 1, czy chodzi o liczbę sprzężoną)? E to oczywiście epsilon
21 wrz 20:55
Nuti: Bardzo niejasno zapisane, ale wydaje mi się, że to licznik, a nie mianownik. Rozstaw jakieś
nawiasy, będzie wyraźniej widać, co się święci.
21 wrz 21:02
Nuti: | | n | |
To jest w każdym razie dowód, że granicą ciągu an= |
| (tak? Brakuje nawiasów!) jest |
| | 2n+1 | |
| | 1 | |
|
| . Z samej definicji granicy ciągu, |
| | 2 | |
21 wrz 21:04
Nuti: Chyba po prostu rozszerzasz te ułamki, żeby otrzymały wspólny mianownik i żebyś mógł wykonać
odejmowanie. Mnożysz w liczniku przez 1, które jest w liczniku ułamka 1/2, który rozszerzasz.
21 wrz 21:06
Nuti: Nie ma to w każdym razie NIC wspólnego ze sprzężonymi, to po prostu doprowadzanie do wspólnego
mianownika 2(2n+1).
21 wrz 21:07
Nuti: Musiałeś źle przepisać. Tam powinno się znaleźć pod bezwzględną wartością:
| n | | 1 | | 2n | | 1*(2n+1) | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2n+1 | | 2 | | 2(2n+1) | | 2(2n+1) | |
21 wrz 21:10
Firex: ok dzięki
21 wrz 21:12