aa
Hugo: Całka różnice w rozwiązaniach
| | 1 | |
1)wyciągam |
| przed nawias |
| | 2 | |
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| |
| | 2t−4 | | 2 | | t−2 | | 2 | | t−2 | |
u = t−2
du = dt
| 1 | | du | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| ln|u| = |
| ln|t−2| |
| 2 | | u | | 2 | | 2 | |
2) u = 2t−4
du = 2*dt
dlaczego mi wychodzą dwa różne wyniki

można 1/2 wyciągać przed całke przecież
21 wrz 20:39
J:
bo do wyników nie dodałeś stałej C
to są te same wyniki , różniące się tylko stałą
21 wrz 20:42
ICSP: obydwa wyniki są błędne.
21 wrz 20:42
Godzio: To są te same rozwiązania różniące się o stałą.
21 wrz 20:42
J:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| lnI2t − 4I + C = |
| lnI2*(t−2)I = |
| [lnIt−1I + ln2] = |
| lnIt−1I + C1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 wrz 20:44
Nuti: ln|2t−4|=ln2+ln|t−2| (logarytm iloczynu to suma logarytmów), czyli Twoje dwa wyniki różnią się
o stałą ln2. Piszesz zawsze „+C" gdy obliczysz całkę, ta stała jest częścią Twojego C, no
problem!
Rozumiesz?
21 wrz 20:44
J:
oczywiście : I t − 2 I
21 wrz 20:45
bezendu:
skoro tam masz u=2t−4 to du=2dt
| | dt | | du | |
∫ |
| =2∫ |
| =2ln|t|+C=2ln|2t−4|+C |
| | 2t−4 | | u | |
21 wrz 20:47
Hugo: Po tych wakacjach ciągle zapomina mi sie o tym C dopisac.
Dziękuję bardzo za reakcje, Hugo
sb różniczkuje
21 wrz 20:48
J:
| | 1 | |
@ bezendu ...coś nie tak  dt = |
| du |
| | 2 | |
21 wrz 20:50
bezendu:
Proszę usunąć mój post.
21 wrz 20:54
Hugo: bezendu 5,0 na PWR i całek nie umie
21 wrz 21:12