Wyznacz współrzędne środku okręgu opisanego na trójkącie
naria: Dany jest trójkąt o wierzchołkach:
A(4,−1)
B(2,3)
C(−3,2)
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania.
21 wrz 20:18
J:
Gdzie leży środek okręgu opisanego na trójkącie ?
21 wrz 20:21
Janek191:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
A = ( 4; − 1) leży na tym okręgu, więc
( 4 − a)2 + ( − 1 − b)2 = r2
Dopisz jeszcze 2 równania, rozwiąż układ − oblicz: a, b,
S = ( a, b)
21 wrz 20:30