określ liczbę rozwiązań danego równania
kirgo661: określ liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametru a. Dla tych wartości
parametru a, dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania.
a) ax+5=5x−a;
21 wrz 20:13
J:
| | a +5 | |
⇔ ax − 5x = −a − 5 ⇔ x = − |
| |
| | a − 5 | |
dla a = 5 brak
dla a ≠ 5 jedno
21 wrz 20:16
kirgo661: mało rozumiem :c
21 wrz 20:22
J:
| | a+5 | |
jeśli a = 0 , to mianownik się zeruje, dla pozostałlych a : x = − |
| |
| | a−5 | |
21 wrz 20:23
Mila:
ax+5=5x−a⇔porządkujemy równanie:
a*x−5*x=−a−5
x*(a−5)=−a−5
1) Jeśli a−5≠0 to możesz podzielić obie strony przez przez to wyrażenie:
| | −a−5 | |
x= |
| jedno rozwiązanie dla a≠5 |
| | a−5 | |
2)
a=5 wtedy masz sytuację:
x*0=−5−5⇔x*0=−10 sprzeczność⇔brak rozwiązań.
21 wrz 21:02