5 | ||
Zbadaj czy ciąg an= | jest geometryczny. | |
32n |
an+1 | ||
Wiem, że trzeba obliczyć iloraz wzorem q= | i zobaczyć czy jest stały. | |
an |
an+1 |
| ||||||||
= | = | ||||||||
an |
|
5 | 32n | 1 | ||||
= | * | = | ||||
32n*32 | 5 | 9 |
5 | ||
an= | ||
32n |
5 | 5 | |||
an+1= | = | − te 2n+2 zapisane jest jako potęga 3ki | ||
32(n+1) | 32n+2 |
5 | 5 | 5 | 32n | |||||
q= | : | = | * | |||||
32n+2 | 32n | 32n+2 | 5 |
32n | 1 | |||
q= | = 32n+2−2n−2=3−2 = | |||
32n+2 | 9 |
32n | 1 | ||
=32n−2n−2=3−2= | |||
32n+2 | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |