funkcje trygonometryczne
Dawid : 1. Punkt P należy do ramienia końcowego kąta α (alfa) a punkt Q− do ramienia końcowego kąta β
(beta). Oblicz cos α + cos β.
a) P(3,1), Q(−1,1/2) b) P(−2, pierwiastek z 2), Q(pierwiastek z 2/2, 1)
2. Wybierz dowolny punkt na ramieniu końcowym kąta alfa i oblicz wartości funkcji
trygonometrycznych tego kąta.
Bardzo proszę o pomoc, wytłumaczenie
21 wrz 19:47
Nuti: A co to jest „ramię końcowe"? Czy należy się domyślać, że „ramię początkowe" to dodatnia półoś
osi X, a wierzchołek znajduje się w punkcie (0.0)?
Jeżeli tak, to zrób rysunek, zaznacz co trzeba, znajdź cosα i cosβ z samej definicji tych
punktów, podstaw i pododawaj.
Zgłoś się w razie problemów!
21 wrz 20:34
Nuti: z definicji funkcji trygonometrycznej cosinus, a nie jakichś tam punktów, chyba mi ktoś
klawiaturę przejął
21 wrz 20:35
Nuti: | | √5 | |
a) − |
| jeżeli się nie pomyliłam i jeżeli dobrze zinterpretowałam (nieco niejasną) |
| | 10 | |
treść zadania.
21 wrz 20:58
Dawid : Niestety, ja też się zastanawiam nad tym..bo jest tak napisane ramię końcowe i tyle

Niestety nie, bo wyniki są takie w książce: 3: a) 3
√10−4
√5/10 b)
√3−
√6/3
a do 4go nie mam odp
21 wrz 21:57
Dawid : znaczy zrobiłem tak, w 3a), tylko, że wyszło mi r=√4/5 i później jak liczę cosα: 0,5/√5/4 i
dochodze do miejsca 2/5√5/4 i nie wiem co dalej, znaczy jak dodac cosα i cosβ, które wyszło
mi √30/10. Dobrze? Wie ktoś?
21 wrz 22:03
Qulka: a) dla α r=
√10 cosα3/
√10 dla β r =
√5/2 cosβ= −2/
√5
| | 3−2√2 | |
cosα+cosβ = |
| = jak odp po usunięciu niewymierności |
| | √10 | |
21 wrz 22:10
henrys:

| | 3 | |
cosα= |
| , r1=√32+12=√10 |
| | r1 | |
| | −1 | | √5 | |
cosβ= |
| , r2=√(−1)2+(1/2)2=√5/4= |
| |
| | r2 | | 2 | |
| | 3√10 | | −2√5 | | 3√10 | | 4√5 | | 3√10−4√5 | |
cosα+cosβ= |
| + |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | | 10 | | 10 | | 10 | |
21 wrz 22:18
Janek191:

a)
r
12 = 3
1 + 1
2 = 10
r
1 =
√10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | |
r22 = 12 + 0,52 = 1 + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | −1 | | 2 | |
cos β = |
| = |
| = − |
| |
| | r2 | | | | √5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | | − 2 | | 3 | | 2√2 | |
cos α + cos β = |
| + |
| = |
| − |
| = |
| | √10 | | √5 | | √10 | | √10 | |
| | 3 − 2√2 | | 3 √10 − 2√20 | | 3√10 − 4√5 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | | 10 | |
I OP I = r
1
I O Q I = r
2
21 wrz 22:19
Qulka: b) dla α r=√6 cosα= −2/√6 =−
√6/3 dla β r =
√3/2 cosβ= 1/√3=
√3/3
21 wrz 22:20
Eta:
| | x | | 3 | | 3√10 | |
a) cosα= |
| , r=|OP|= √32+12= √10 i x=3 ⇒ cosα= |
| = |
| |
| | r | | √10 | | 10 | |
| | x | | √5 | | x | | −2 | | 4√5 | |
cosβ= |
| , r=|OQ|= √1+14= |
| ⇒ cosβ= |
| = |
| = − |
| |
| | r | | 2 | | r | | √5 | | 10 | |
| | 3√10−4√5 | |
to cosα+cosβ= |
| |
| | 10 | |
21 wrz 22:28
Eta:
Ejjj z Wami

Spadam
21 wrz 22:29
Janek191:
Ale wysyp

!

Pozdrowienia dla Ety
21 wrz 22:31
Janek191:
A Dawid ani be, ani me, ani kukuryku
21 wrz 22:33
Eta:
Dawajmy więcej......... gotowców
21 wrz 22:39
Dawid : Dziękuję bardzo!

Przepraszam, ale robię w między czasie inne lekcje i patrzę co jakiś
czas, czy ktoś pomógł. W każdym razie jeszcze raz bardzo dziękuję. A o co chodzi z tymi
gotowcami

Bo nie rozumiem..

Nie można nie rozumieć zadania?
21 wrz 22:57
Qulka: można nie rozumieć

ale wyjaśnianie zadania to co innego niż napisanie odpowiedzi ... tylko
że na interreakcje zazwyczaj się nie doczekamy

i kończy się na gotowcach
21 wrz 23:02