wyznacz wartość parametru m,dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej j
Jaś: wyznacz wartość parametru m,dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej jedno
rozwiązanie.
mx+m=m
2x+1
O co w ogóle chodzi z tym że ma co najmniej jedno rozwiązanie ?
Proszę o pomoc
21 wrz 19:35
J:
tzn,że ma jedno lub dwa
21 wrz 19:37
J:
sorry ...myślałem,że to funkcja kwadratowa...
| | m − m2 | |
⇔ mx − m2x = 1 − m ⇔ x = |
| i analizuj kiedy to ma ile rozwiązań |
| | 1 −m | |
21 wrz 19:39
J:
| | 1 − m | |
upss ... ⇔ x = |
| |
| | m − m2 | |
21 wrz 19:40
PW: "Co najmniej jedno rozwiązanie" oznacza to samo co w potocznym rozumieniu − "jedno lub więcej".
Jest to równanie liniowe (pierwszego stopnie z jedną niewiadomą x), może więc mieć jedno
rozwiązanie − pokazał je J, ale zdajesz sobie sprawę, że nie zawsze można podzielić przez
m − m2.
Co będzie jeśli nie można?
21 wrz 22:48