Pochodne
ada: Znajdź najmniejszą odległość punktu P = (2, 0) od wykresu funkcji f(x) = √x
21 wrz 19:00
ada: ponawiam
21 wrz 19:29
ICSP: f(x) = √x gdzie x ≥ 0
punkty na wykresie funkcji f(x) będą miały współrzędne : (x , √x)
Stosując wzór na odległość między dwoma punktami dostaniesz funkcję zmiennej x.
Twoim zadaniem jest znalezienie jej minimum stosując np pochodną funkcji.
21 wrz 19:32
J:
to odległość punktu P od stycznej do krzywej w punkcie: x0 = 2
21 wrz 19:33
Mila:

A=(x,
√x), P=(2,0)
|AP|=
√(x−2)2+(√x−0)2
|AP|=
√(x−2)2+x
|AP|=
√x2−3x+4
|AP|=d(x)=
√x2−3x+4,
d'(x)=0⇔2x−3=0
| | 3 | | √7 | |
d( |
| )=√(9/4)−(9/2)+4= |
| ...szukana najmniejsza odległość |
| | 2 | | 2 | |
Można też inaczej, ale napisałeś na początku, że zadanie dotyczy pochodnej dlatego taki sposób.
22 wrz 20:29