matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Styczna do paraboli - jak to obliczyć?
kk:
Styczna do paraboli (y=0,4x
2
) znajduje się w punkcje x=2,5. Podaj wartość x dla stycznej, gdy y=0.
21 wrz 18:59
J:
styczna: y = f'(2,5)(x − 2,5) + f(2,5) potem z równania: y(x) = 0
21 wrz 19:23