pole rownolegloboku
...: Dany jest rownoleglobok w ktorym dlugosci sasiednich bokow roznia sie o 3. Kat ostry ma miare
60°, a dluzsza przekatna ma dlugosc 3√7. Oblicz pole tego rownolegloboku i dlugosc krotszej
przekatnej.
21 wrz 18:59
Aga1.:

d=3
√7
α=180
0−60
0
z twierdzenia cosinusów obliczysz boki
d
2=x
2+(x−3)
2−x(x−3)*cos120
0
P=x*(x−3)*sin60
0
Drugą przekątną jeszcze raz z tw. cosinusów
21 wrz 19:11
...: Pole ma byc 9√3 a dlugosc krotszej przekatnej 3√3
21 wrz 19:24
...: pomoze ktos ?
21 wrz 19:35
Aga1.: Trochę jest literówek , więc Ci pierwszą część rozwiążę
| | 1 | |
cos1200=cos(180−60)=−cos600 =− |
| |
| | 2 | |
Zgubiłam 2 w tw. i powinno być x
+3 i x>0
| | 1 | |
(3√7)2=x2+x2+6x+9−2x(x+3)*(− |
| ) |
| | 2 | |
63=2x
2+6x+9+x
2+3x
3x
2+9x−54=0 (można podzielić przez 3, ale nie dzieliłam))
Δ=81+4*3*54=729
√Δ=27
x
2<0
x+3=6
21 wrz 23:20