matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja f(x) =U{ax+b}{(x-10)(x-4)}
ada:
ax+b
Funkcja f(x) =
osiąga ekstremum równe −1 przy x = 2. Znajdź a i b.
(x−10)(x−4)
Rozstrzygnij, czy przy x = 2 funkcja ta ma maksimum czy minimum.
21 wrz 18:46
===:
2a+b
−1=
⇒ −16=2a+b ⇒ b=−2a−16
−8*(−2)
ax−2a−16
f(x)=
x
2
−14x+40
a(x
2
−14x+40)−(2x−14)(ax−2a−16)
f'(x)=
(x
2
−14x+40)
2
f'(2)=0 zatem: a(4−28+40)−10(2a−2a−16)=0 ⇒ 16a=−160 ⇒ a=−10 b=4 itd
21 wrz 19:18