pochodna iloczynów
Arnold: Witam
Mam do policzenia drugą pochodną po czasie dla wyrażenia poniżej.
x2=x1+L2sinα
Zmienne w czasie są x1 oraz α. Proszę napisać czy dobrze to policzyłem.
Pierwsza pochodna po czasie:
d/dt x2=x1'+L2cosα*α'
Druga pochodna:
d/dt x2'= x1"− L2sinα*α'+L2cosα*α"+L2cosα*2α'
Czy drugie wyrażenie dla drugiej pochodnej to iloczyn pochodnych z trzema czynnikami?
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za pomoc.
21 wrz 18:41
Nuti: Pierwsza pochodna wg mnie Ok
W drugiej jest coś dziwnego:
1. skąd się wziął ten ostatni składnik?
2. w drugim składniku, czyli L2cosα*α' musisz domnożyć przez pochodną wnętrza, czyli jeszcze
raz razy α'
Zgadzasz się?
21 wrz 18:54
Nuti: Drugi składnik pierwszej pochodnej jest iloczynem DWóCH funkcji, z których pierwsza jest
złożona, a druga nie. Musisz więc skorzystać z wzoru na pochodną iloczynu dwóch funkcji, a nie
trzech, i dla tej pierwszej zastosować regułę łańcuchową dla tej pierwszej, czyli domnożyć
przez pochodną wnętrza.
21 wrz 18:56
Nuti: Druga pochodna powinna być
x1"+L1*(−sinα*α'*α'+cosα*α")
21 wrz 19:02
Arnold: Witam
Dzięki za pomoc. Zastanawiałem się czy jest to iloczyn dwóch czy trzech pochodnych. Dzięki za
wytłumaczenie.
Pozdrawiam
22 wrz 08:58