Punkty A=(3,-5)...
Karo: Punkty A=(3,−5) , B=(4,−1) , C=(−2,3) są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz równanie prostej
zawierającej wysokość trójkąta opuszczoną na bok BC.
Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC.
21 wrz 18:26
olekturbo: Wyznaczasz srodek odcinka |BC| i wyznaczasz prosta przechodzaca przez ten punkt i punkt A
21 wrz 18:33
Aga1.: Znajdź współczynnik kierunkowy prostej BC i napisz równanie prostej prostopadłej do BC
przechodzącej przez A.
21 wrz 18:34
===:
Prosta przechodząca przez B i C ma współczynnik kierunkowy

Wysokość opuszczona na bok BC ma zatem współczynnik kierunkowy

A potem już równanie prostej o znanym współczynniku przez punkt C
21 wrz 18:35
===:
... ocxzywiście przez punkt A
21 wrz 18:46