Obliczenia przy korzystaniu ze wzorów na sumę sinusów lub sumę cosinusów
Mardeltyna: Obliczenia przy korzystaniu ze wzorów na sumę sinusów lub sumę cosinusów:
a) sin37◯30'cos7◯30'
b) cos52◯30'cos7◯30'
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, pomóżcie mi :c
Mardeltynka
21 wrz 18:19
olekturbo: co to ◯
21 wrz 18:20
Mardeltyna: stopień, nie mogłam znaleźć w symbolach
21 wrz 18:24
21 wrz 18:35
Mila:
30'=0.5
o
sin(37.5
o)*cos(7.5
o)
| | A+B | | A−B | |
sinA+sinB=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
2*sin(37.5
o)*cos(7.5
o)=sinA+sinB
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A+B=75
A−B=15
2A=90
A=45
B=30
| | 1 | |
sin(37.5o)*cos(7.5o)= |
| *(sin45o+sin30o) |
| | 2 | |
21 wrz 18:36
Mardeltyna: Dzięki wielkie!
21 wrz 18:49