Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji, jeśli: f(x)=U{2}{3^x+1}
Majek: Jak wyznaczyć zbiór wartości funkcji, jeśli:
21 wrz 18:12
olekturbo: zbiór wartości 3x = (0,+∞) więc?
21 wrz 18:18
Mila:
Niech w będzie wartością funkcji⇔
2=w*(3
x+1)
w*3
x+w−2=0
w*3
x=2−w
Dla w≠0
3
x>0 ( własności funkcji wykładniczej)
(2−w)*w>0 ⇔
w∊(0,2)
Zbiór wartości :
Zw
f=(0,2)
21 wrz 18:20
Nuti: Już dziś było.
Funkcja g(x)=3x przyjmuje wszystkie wartości z przedziału (0,+∞). Co z tego wynika dla f?
Licznik jest stały (równy 2), a mianownik może być czymkolwiek z (0,+∞).
Czyli jaki może być cały ułamek?
21 wrz 18:20
Majek: Dziękuję wszystkim za wytłumaczenia
21 wrz 18:23