matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
kubasss:
zadanko z granic lim(n→nieskon.)
√
1+3+5+...+(2n−1)
{2+4..+2n}
−n
2
ze wzorów na sume wychodzi mi wynik
a powinno wyjsc 1
2
21 wrz 17:53
olekturbo:
popraw zapis
21 wrz 18:11
kubasss:
1+3+5+..+(2n−1)
2+4+...+2n
21 wrz 18:14
olekturbo:
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
1+2n−1
S
n
=
*n = n
2
2
2+2n
S
n
2
=
*n = n
2
+n
2
n
2
1
lim
= lim
= 1
n
2
+n
1
1+
n
n→
∞
21 wrz 18:17
kubasss:
dzieki
21 wrz 18:23