jak sprawdzić parzystość tej funkcji? f(x)= U{3^2x -1}{3^x+1}
Majek: Witam,
jak sprawdzić parzystość tej funkcji?
21 wrz 17:34
J:
sprawdzić, czy: f(−x) = f(x) [parzysta] lub f(−x) = − f(x) [nieparzysta]
21 wrz 17:35
Majek: To wiem, tylko mi po rozpisaniu wychodzi
f(−x)= 13x−1 −1
i nie wiem czy to jest prawidłowe :c
21 wrz 17:36
J:
źle policzyłeś/aś .. .funkcja jest nieparzysta:
| | 3−2x − 1 | | (1/3)2x − 1 | | 1 − 32x | |
f(−x) = |
| = |
| = |
| = −f(x) |
| | 3*3−x | | 3/3x | | 3*3x | |
21 wrz 17:42
Majek: Nie do końca rozumiem "kroku 2", jak z 1/3 2x − 1 zamieniłeś na 1− 32x oraz to co zrobiłeś w
mianowniku, Mógłbyś wytłumaczyć?
21 wrz 17:46
J:
| | 1/(32x) − 1 | |
tam miało być: = |
| = .. teraz pomnóż licznik przez 3x,potem w liczniku |
| | 3/3x | |
wspólny mianownik i 3
x schodzi do mianownika
21 wrz 17:48
J:
| | | | | | 1 − 32x | |
= |
| = |
| = |
| = − f(x) |
| | 3 | | 3 | | 3*3x | |
21 wrz 17:54
Majek: aaaaaa...... jejku, dziękuję! Rozumiem
21 wrz 17:58