Dla odwzorowania wyznacz Imf, Kerf
Tomek: Dla odwzorowania
f:R2 → R3, f(x) = (x1−x2 ; 2x1 − 2x2 ; −x1+x2)
wyznacz:
a) Imf
b) Kerf
Czy f jest: iniekcją, suriekcją?
21 wrz 17:08
Nuti: Macierz tego odwzorowania to
1 −1
2 −2
−1 1
Co z tego wynika?
21 wrz 18:07
Nuti: Czy może być suriekcją (odwzorowaniem „na") funkcja liniowa z przestrzeni o wymiarze 2 w
przestrzeń o wymiarze... ehem... większym?
21 wrz 18:25
Andrzej1987: Nie
21 wrz 18:53
Nuti: Otóż to!
Chociażby dlatego, że dim(Imf)+dim(Kerf)=2, czyli Imf nie może być całym R3.
21 wrz 19:09
Nuti: Kerf={(x1,x2)∊R2, x1=x2} bo każdy taki wektor przechodzi na (0,0,0). Dim(Kerf) to 1.
Wniosek: Dim(Imf) też.
21 wrz 19:12
Nuti: No? Co z tym? Wszystko, co jest w obrazie, wygląda tak
k*(1, 2, −1) (dla każdego wektora to k jest różnicą jego współrzędnych), czyli cały obraz jest
wygenerowany przez wektor (1, 2, −1) w R3. Jest więc jednowymiarowy.
Jasne?
Pozostała Ci iniekcja (odwz. różnowartościowe), ale z powyższego opisu jest jasne, że f
iniekcją nie jest, bo przenosi wszystkie wektory o tej samej różnicy między współrzędnymi na
ten sam punkt / wektor w R3.
22 wrz 09:46