Dla jakich wartości wykres funkcji przecina oś odciętych?
ada: | | x | |
Dla jakich wartości a wykres funkcji f(x)= |
| przecina oś odciętych pod katem 45 stopni? |
| | x+a | |
21 wrz 16:52
J:
wykres przecina oś OX w punkcie : x = 0 , aby przecinał pod kątem 45o, pochodna w tym punkcie
musi być równa: f'(0) = 1
21 wrz 16:58
ICSP: pamiętając przy tym, że x ≠ −a czyli u nas a ≠ 0
21 wrz 16:59
J:
dokładnie tak

witaj
ICSP
21 wrz 17:00
ICSP: Witaj J
21 wrz 17:00
ada: | | a | |
Czyli liczę pochodną. Wychodzi mi f'(x)= |
| . POdstawiam, że f'(0)=1 i liczę deltę i |
| | {x+a}2 | |
wychodzi mi, że równa się 4a. I jak mam to zinterpretować?
21 wrz 17:07
J:
| | a | | a | | 1 | |
f'(0) = |
| = |
| = |
| |
| | 0+a2 | | a2 | | a | |
21 wrz 17:09
ada: Już rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc.
21 wrz 17:12