kule
patix882: w pudełku są 2 kule białe i 3 czarne. dwaj chłopcy na przemian wyjmują po jednej kuli bez
zwracania, dopoki jeden z nich nie wyciagnie kuli białej. jakie jest prawdopobieństwo ze jako
pierwszy wyciagnie kule biala ten chlopiec ktory rozpoczal wyjmowanie kul?
21 wrz 16:05
daras: 2/5 + 2/3
21 wrz 16:14
daras: chyba z a dużo
21 wrz 16:17
patix882: musi wyjsc 3/5
21 wrz 16:18
3Silnia&6: Moze ja wyjac w pierwszym ruchu z prawodpodobienstwem 2/5 lub w trzecim ruchu z
prawdopodobienstwem 1/5 = 3/5 * 2/4 * 2/3. P(A) = 2/5 + 1/5 = 3/5
21 wrz 16:25
3Silnia&6: 3/5 − pierwszy chlopak wyjmuje czarna kule ( sa 3 ) z 5
2/4 − drugi chlopak wyjmuje czarna kule ( sa 2 − jedna zabral poprzednik ) z 4 − jedna kule
zabral poprzednik
2/3 − pierwszy chlopak wyjmuje biala kule ( sa 2 biale ) z 3, ktore zostaly.
21 wrz 16:27
J:
IΩI = 10 (bbccc) (bcbcc) (bccbc) (bcccb) (ccbbc) (ccbcb).... itd..
i tylko te pierwsze sześć są sprzyjające:
21 wrz 16:54
daras: tak, masz rację ,nie przemnożyłem przez zmienne prawd po wylosowaniu 2 kul czarnych
pewnie ktoś to jeszcze jakimś drzewkiem zrobi
21 wrz 16:55
PW: Lubię widzieć co liczę. Nie jest to prywatny kaprys − wszelkie podręczniki zalecają: najpierw
skonstruuj przestrzeń zdarzeń elementarnych, potem określ na niej prawdopodobieństwo, określ o
jakie zdarzenie pytają w zadaniu i dopiero licz.
Zdarzeniami są tutaj ciągi (1−, 2−, 3− lub 4−elementowe)
(b) (pierwszy chłopiec wyciągnął kulę białą − koniec zabawy)
(c, b) (pierwszy wyciągnął czarną, drugi białą − koniec zabawy)
(c, c, b) (czarna, czarna, biała)
(c, c, c, b) (biała za czwartym razem).
| | 3 | | 2 | | 3 | |
P(c, b) = |
| · |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 10 | |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(c, c, b) = |
| · |
| · |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 10 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(c, c, c, b) = |
| · |
| · |
| ·1 = |
| |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 10 | |
Sprawdzamy, czy dobrze wyznaczyliśmy poszczególne prawdopodobieństwa − suma prawdopodobieństw
czterech możliwych zdarzeń jest równa
0,4+0,3+0,2+0,1 = 1
− tak powinno być.
W zadaniu pytano o prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń: (b) i (c, c, b), jest ono równe sumie
prawdopodobieństw, czyli 0,4+0,2 = 0,6.
21 wrz 16:59
przemek ania: siema co tam u ciebie słychac
21 wrz 17:08