Sprawdź parzystość i nieeparzystość funkcji
Davids: 1. Sprawdź parzystośc i nieparzystość funkcji :
f(x) = x[2x]/ x3 − x
[ ] − wartosc bezwzgl.
nie mogę tego jakoś przekształcic
21 wrz 15:54
Nuti: Sprawdź, czy:
− dla kazdego x f(−x)=f(x) (f parzysta)
− dla kazdego x f(−x)=−f(x) (f nieparzysta).
Nie musisz nic przekształcać, podstaw −x za x i sprawdzaj. Wyjdzie któreś z powyższych − to
wiesz, jak jest. Nie wyjdzie − szukaj kontrprzykładów! Czyli jakiegokolwiek x niespełniającego
powyższych warunków.
21 wrz 16:03
Davids: wiem jak to się robi, tylko akurat z tym przykładem mam problem
21 wrz 16:06