oblicz granice
darekpap: Mały duzy problem lim (1−x)/(5−x)
x−>5+
lim (1/x)−(1/x2)
x−>0+
21 wrz 15:19
PW: Pierwsze: duży problem to nie jest, bo licznik dąży do (− 4), a mianownik do zera przyjmując
wyłącznie wartości ujemne. Taka sytuacja jest przewidziana w odpowiednim twierdzeniu.
21 wrz 15:29
J:
| | x − 1 | | x − 5 + 4 | | 4 | |
albo .... = lim |
| = lim |
| = lim[1 + |
| ].. i popatrz na wykres |
| | x−5 | | x−5 | | 5−x | |
gdzie dąży funkcja przy: x → 5
+
21 wrz 15:33
J:
| | x − 1 | |
b) = lim |
| = .... spróbuj |
| | x2 | |
21 wrz 15:36