parzyste czy nie 1+sin(2x)
Edd: Witam,
mam funkcję (sinx+cosx)2 jest ona przysta czy nie?
Po przekształceniach wychodzi mi 1+sin(2x) i jak to sobie narysowalem to wychodzi mi że jest
funkcja nieparzysta. Mam racje?
21 wrz 14:44
ICSP: ani parzysta, ani nieparzysta.
21 wrz 14:46
Edd: jak to przeciez to sinus przeniesiony o jeden do góry i w jednym PI miesci sie cały okres wiec
jest odbiciem wzgledem osi Y
21 wrz 14:47
J:
aby funkcja była nieparzysta, to : f(−x) = − f(x)
mamy: f(−x) = sin(−2x) + 1 = −sin2x + 1 ≠ −f(x), [bo: − f(x) = −sin2x − 1 ]
21 wrz 14:48
J:
funkcja nieprzysta jest symetryczna wzgledem punktu (0,0) , a nie osi OY
21 wrz 14:49
Edd: aa stąd moj błąd! Dzieki bardzo za pomoc
21 wrz 14:56