granica ciągu pomocy!!!
kubasss: Witam,
Pomozecie z taka granicą:
lim(n→nieskonczonosci)
n√22n + 3n
Mi wyszło ze to bedzie siedem a powinno wyjsc 4
lim(n→nieskonczonosci)
n√(22)n + 3n= lim..
n√7n 




?
21 wrz 13:12
azeta: a czy 22n=(22)n? czy nawias po prostu aby to zapisać?
21 wrz 13:20
azeta: ta granica wygląda tak:
n√22n+3n?
to pierwsze pytanie moje jest bezsensu, wiem o tym
21 wrz 13:21
J:
z tw. o trzech ciagach: n√4n ≤ n√4n + 3n ≤ n√4*4n
21 wrz 13:22
Janek191:
Tw. o trzech ciągach
21 wrz 13:22
kubasss: tak
na dole napisałem jak ja to zrobiłem\
21 wrz 13:22
kubasss: dzieki wielkie nie wiem jak na to nie wpadłem
21 wrz 13:22
Janek191:
Ja zapisałbym tak:
n√4n ≤ n√4n + 3n ≤ n√4n + 4n = n√2*4n
21 wrz 13:25
Nuti: 4, bo zawsze wychodzi max tych liczb, które są pod pierwiastkiem. Dowód z twierdzenia o 3
ciągach.
pod pierwiastkiem masz 4n+3n i zapisujesz:
4n<4n+3n<2*4n
Pierwiastkujesz (n−tego stopnia) stronami i dostajesz
4<an<4*n√2
n√2 dąży do 1 przy n dążącym do ∞, więc krańcowe ciągi mają tę samą granicę (4), więc i an
ma granicę 4.
21 wrz 13:27
azeta: hm a można to rozwiązać w ten sposób?
| | 3n | | 3 | | 3n | |
n√22n+3n=n√2n(2n+ |
| =2n√2n+( |
| )n=2n√2n(1+ |
| ) |
| | 2n | | 2 | | 22n | |
| | 3n | |
czyli |
| przy n→∞ dąży do 0, a wtedy n√1=1 zatem granica to 4. |
| | 22n | |
nigdy tak nie rozwiązywałem, ktoś może sprawdzić?
21 wrz 13:56
Nuti: według mnie jest to poprawne. Korzystasz z tego, że granica ciągu geometrycznego o ilorazie
między 0 a 1 (ostro) jest 0, przekształcenia poprawne, nie ma żadnych wyrażeń nieokreślonych,
mucha nie siada.
21 wrz 13:59
azeta: cieszę się

dzięki!
21 wrz 14:00
Nuti: Masz z czego! Ja też się zawsze cieszę z nowych sposobów rozwiązań
21 wrz 14:02