pochodna
`Aga: Zad.1
a) δ2zδxδy=(xylnx)=
b) δzδy=xy
Zad. 2
Znaleźć pochodną funkcji z=arctgyx w punkcie M[12;√32] na okręgu x2+y2−2x=0
w kierunku tego okręgu.
21 wrz 12:37
Braun:
Weź Ty napisz za pomocą dużego U
21 wrz 12:45
J:
Rozumiem,że : z(x,y) = x
y*lnx
| dz | | 1 | |
| = y*xy−1*lnx + xy* |
| |
| dx | | x | |
| d2z | | 1 | |
| = lnx[(xy−1 + y*xy−1*ln(y−1)] + |
| *xy*lny |
| dxdy | | x | |
21 wrz 12:48
21 wrz 12:49
`Aga: | | dz | |
dzięki, na pewno |
| =xy*lny? Ja myślałam, że xylnx. |
| | dy | |
21 wrz 13:02
J:
| | dz | |
sorry za pomyłkę... jasne, |
| = x y*lnx ( widzę,że jesteś czujna )  |
| | dy | |
21 wrz 13:07
`Aga: Umie ktoś rozwiązać to 2 zadanie? Pomóżcie proszę!
21 wrz 20:29
`Aga:
21 wrz 22:43
henrys: Ile CI wyszła pochodna w punkcie?
21 wrz 23:47
henrys: funkcja z na tym okręgu ma stałą pochodną więc chyba w każdym kierunku będzie taka sama.
21 wrz 23:51
`Aga: Mógłbyś mi podpowiezieć jak to zapisać?
22 wrz 01:06