Niewspolmiernosc odcinkow
5-latek:

Przerabiam teraz niewspolmiernosc odcinkow
Twierdzenie :
Przekatna kwadratu nie jest wspolmierna z jego bokiem
Dowod :
Jeśli przy wspolmiernosci odcinkow a i b mamy
| | |a| | | m | |
(1) |b|=m* |
| = |
| *|a| gdzie m in ∊C+ |
| | n | | n | |
to jeśli a jest bokiem kwadratu i c jego przekatna wiec na podstawie (1) powinno być
| | m | | m | |
(2)|c|= |
| |a| i |
| musi być ułamkiem nieskracalnym |
| | n | | n | |
Z Pitagorasa mamy ze |c|
2= |a|
2+|a|
2=2|a|
2
czyli mamy ze
| m2 | | m2 | |
| |a|2= 2|a|2 czyli |
| =2 czyli m2=2n2 |
| n2 | | n2 | |
Widac ze prawa strona jest liczba parzysta i żeby zachodzila rownosc to także m
2 musi być
liczba parzysta Stad m jest liczba parzysta postaci 2k
Wtedy m
2=(2k)
2=4k
2=2n
2 wiec 2k
2=n
2
Z tego wynika z eliczba n bylaby parzysta co nie jest możliwe bo m i n nie maja wspólnych
| | m | |
dzielników ( |
| jest nieskracalny wiec nie mogą się obie dzielic przez 2 |
| | n | |
Udowdnilismy wiec ze przekatna kwadratu nie jest wspolmierna z jego bokiem
czyli jeśli bok kwadratu a=1 to c=
√2 i te odcinki sa niewspolnierne i ztego wynka ze
licba
√2 nie jest liczba wymierna
Będę miał teraz kilka zadań z niewyniernosci liczb (nie lubie tych zadań gdzie pewnie ten
dowod trzeba będzie wykorzystać
Zadanie nr 1
Udowodnij ze 3
√2 jest liczba niewymierna
Janek191:
Niech
3*3*2*n*n = m*m ; po rozłożeniu n oraz m na czynniki pierwsze, będzie po lewej stronie
nieparzysta ilość 2 , a po prawej parzysta