logarytmy
ddr: Znajdź x z następujących wyrażeń:
logx = 2log13 − 2/5log2 − 4/3log7
jak autor przekształcił to na (169/98)(7(2/3))(2(3/5))?
21 wrz 11:13
J:
najpierw zapisz porzadnie
21 wrz 11:15
ddr: | | 2 | | 4 | |
logx = 2log13 − |
| log2 − |
| log7 |
| | 5 | | 3 | |
21 wrz 11:18
Nuti: 169 to 132
98 to 2*72
a poza tym różnica logarytmów to logarytm ilorazu
i a*logx=log(xa)
No i rzeczywiście przepisz porządnie.
21 wrz 11:19
Nuti: Sorry , już przepisałeś
21 wrz 11:19
ddr: oooh dobra już widzę, dzięki
21 wrz 11:19
5-latek: Czyli klaniaja się wzory
21 wrz 11:20
J:
ale to dalej nie zmienia faktu,że wynik jest zły
21 wrz 11:25
ddr: A moglibyście jeszcze uzasadnić takie przerabianie tych wyrażeń?
21 wrz 13:25
J:
Wrzuć konkretny przykład
21 wrz 14:09
Nuti: Ten wynik się zgadza.
Zasady, według których postępuję, opisałam już o 11:19, więc nie będę się powtarzać. Tylko
przedstawię obliczenia:
| | 2 | | 4 | |
2log13− |
| log2− |
| log7=log132−log225−log743= |
| | 5 | | 3 | |
| | 169 | |
=log( |
| )= |
| | 2*2−35*72*7−23 | |
(brzydkie potęgi w poprzednim wierszu, zjechały do pozycji indeksu! Nie rozumiem, dlaczego.
Wszystkie trzy „indeksy" są potęgami. Przepraszam!)
Logarytm jest funkcją różnowartościową, więc równość logarytmów implikuje równość argumentów,
stąd
21 wrz 14:19
Nuti: Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie z 13:25. Czy miałam rozwiązać Twój przykład, czy
wyjaśnić stojącą za nim teorię?
21 wrz 14:20
Nuti: Wybrałam, jak widać, opcję 1
21 wrz 14:20
ddr: Niestety chodziło mi o opcję 2 ale dzięki, że poświęciłaś na to swój czas.
Po prostu zastanawiam się czemu służy takie rozpisywanie tych potęg.
21 wrz 14:26
J:
Bo inaczej nie obliczyłbyś x , a takie było polecenie w zadaniu
21 wrz 14:28
ddr: Rany, serio?
OK ale czemu po prostu 169 nie podzielić przez 74/3 itd.
21 wrz 18:42