liczby wymierne i niewymierne na osi liczbowej
5-latek: | | k | | k+1 | |
Oblicz dlugosc odcinka na osi liczbowej którego konce maja wspolrzedne |
| i |
| |
| | n | | n | |
czy odcinek ten zawiera jeszcze inne punkty wymierne ? jeśli tak to wymien kilka z nich
21 wrz 09:54
5-latek: jeśli mamy odcinek to dlugosc tego konkretnego odcinka wynosi
| | k+1−k | | 1 | | 1 | |
| |
| }|= | |
| |= |
| to powinno być dobrze |
| | n | | n | | n | |
Prosze o podpowiedz w następnych pytaniach
21 wrz 10:06
5-latek: jeśli mamy odcinek to dlugosc tego konkretnego odcinka wynosi
| | k+1−k | | 1 | | 1 | |
| |
| |= | |
| |= |
| to powinno być dobrze |
| | n | | n | | n | |
Prosze o podpowiedz w następnych pytaniach
21 wrz 10:06
J:
Cześć

Zawiera jeszcze nieskończenie wiele punktów wymiernych, np:
| | k+2 | | k+3 | | k+4 | |
|
| , |
| , |
| ... itd |
| | n+2 | | n+3 | | n+4 | |
sprawdź dla k = 1 , n = 2
21 wrz 10:21
5-latek: Witaj
J 
dziekuje CI za odpowiedz .
21 wrz 10:24