Odcinek,prosta os, liczbowa
5-latek: zadanie ;
Sprawdz rachunkowo ze 0 i2 leza pomiędzy (−1),i 3
czu leza one miedzi 3 i (−1)
21 wrz 09:20
5-latek:

czy tu może chodzi o to ze |−1−3|=|−4|=4 czyli odleglosc miedzy (−1)i4 wynosi 4
natomiast odleglosc miedzy 0 i 2 wynosi 2
wiec 4>2 czyli leza pomiędzy (−1)i 3
Tak samo leza pomiędzy 3 i (1) gdyż odleglosc |−1−3|= |3−(−1)|
21 wrz 09:28
5-latek: Czy tutaj moje rozumowanie jest dobre ?
21 wrz 10:58
J:
Hmmm ... I12 − 10 I = 2 < 4 ... a punkty 10 , 12 nie należą do przedziału ...
21 wrz 11:12
5-latek: Poslugiwalem się definicja odleglosci w geometrii czyli
1)|AA|=0 i |AB|>0 jeśli A i B sa roznymi punktami
2) |AB|=|BA|
3) |AB|+|BC|≥|AC| dla każdej trojki punktów A,B C
21 wrz 11:18
Janek191:
Może tak:
( 0 − (−1)) + ( 3 − 0) = 1 + 3 = 4 = ( 3 − (−1))
21 wrz 13:34
Janek191:
( 2 − (−1)) + ( 3 − 2) = 3 + 1 = 4 = ( 3 − (−1))
21 wrz 13:36
5-latek: Dobrze
21 wrz 13:42
Mila:
−1<0<2<3
21 wrz 15:03