dowody algebraiczne
Jakub123: 1. Niech a i b będą dowolnymi liczbami rzeczywistymi. Wykaż, że a
2 + b
2 +2≥2(a+b)
| | a2 | | b2−1 | |
2. Wykaż że jeżeli a>1 i b>1 i |
| = |
| , to a=b |
| | b2 | | a2−1 | |
3. Niech a i b będą dowolnymi liczbami rzeczywistymi. Wykaż, że a
2 + b
2 +4≥2(a+b−ab)
21 wrz 02:10
:): 1.
(a−1)2=a2−2a+1≥0
(b−1)2=b2−2b+1≥0
dodając stronami
a2+b2+2−2(a+b)≥0 więc a2+b2+2 ≥ 2(a+b)
21 wrz 02:28
:): 2.
czyli
a
2(a
2−1)=b
2(b
2−1)
a
4−a
2−b
4+b
2=0
a
4−b
4+b
2−a
2=0
(a
2−b
2)(a
2+b
2)+(b
2−a
2)=0
−(a
2+b
2)(b
2−a
2)+(b
2−a
2)=0
(b
2−a
2)(1−(a
2+b
2))=0
a,b>1 wiec a
2+b
2>2 wiec (1−(a
2+b
2)) jest niezerowe
zatem
b
2−a
2=0 czyli (b−a)(b+a)=0
ale znów b+a>2 (bo a,b>1) wiec b−a=0 wiec a=b
21 wrz 02:34
:): 3.
((a+b)−2)2≥0
czyli
(a+b)2−2(a+b)+4≥0
czyli
(a+b)2≥2(a+b)−4
czyli
a2+2ab+b2≥2a+2b−4
czyli
a2+b2+4≥2a+2b−2ab
czyli
a2+b2+4≥2(a+b−ab)
21 wrz 02:44