trygonometria
Karolina: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f (x) = tgx * cosx
Zaczęłam tak :
f (x) = sinx/cosx * cosx = sinx
cosx ≠ 0
cos € <−1,1>
I dalej nie wiem co robić

O ile to jest dobrze
21 wrz 01:14
pigor: ..., ale bez jedynki , bo
cosx≠0 ⇔ x≠
12π+2kπ ⇔ sinx ≠ sin(
12π+2kπ) ⇔ sinx ≠ 1,
a więc
Z.W. funkcji f(x) ...= sinx i cosx≠0
jest przedział
<−1;1). ...
21 wrz 01:33
Eta:
ZW= (−1,1) bez −1 i 1
21 wrz 01:35
pigor: ..., no takkk...
21 wrz 01:38
Karolina: Aha, czyli powinno być :
f (x) = tgx * cosx
f (x) = sinx/cosx * cosx = sinx
cosx ≠ 0
cosx≠0 ⇔ x≠ 1/2π+2kπ ⇔ sinx ≠ sin(1/2π+2kπ) ⇔ (odczytuje z wykresu) sinx ≠ 1
cosx≠0 ⇔ x≠ −1/2π+2kπ ⇔ sinx ≠ sin(−1/2π+2kπ) ⇔ (odczytuje z wykresu) sinx ≠ −1
ZW = (−1,1)
Dziękuję bardzo, chyba wreszcie rozumiem
21 wrz 02:15