Błagam o pomoc!
Daniel: 5x + 53−x=30
(10x+10−x) : (10x − 10−x) = 5
21 wrz 00:28
lolek:
podpowiedz
5x = t
21 wrz 00:51
Daniel: No tak. 5x=t
Ale co dalej? Do tego też doszedłem, ale nie wiem kompletnie jak 53−x zamienić na t.
21 wrz 01:04
pigor: ..., np.tak :
5x+53−x=30 /*5
x ⇔ 5
2x+5
3=30*5
x ⇔ (5
x)
2−30*5
x+125=0 ⇔
⇔ 5
x=5 v 5
x= 25 ⇔ 5
x=5
1 v 5
x=5
2 ⇔
x=1 v x=2 ⇔
x∊{1,2}.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 10x+10−x | |
| = 5 i 10x−10−x≠0 ⇔ |
| 10x−10−x | |
| | 10x+10−x | | 10x | |
⇔ |
| * |
| = 5 i 10x≠10−x ⇔ |
| | 10x−10−x | | 10x | |
| | 102x+100 | |
⇔ |
| = 5 i x≠−x ⇔ |
| | 102x−100 | |
| | 102x+1 | |
⇔ |
| = 5 /*(102x−1) i 2x≠0 ⇔ |
| | 102x−1 | |
⇔ 10
2x+1= 5*10
2x−5 i (*)
x≠0 ⇒ 4*10
2x= 6 ⇔ 10
2x=
32 ⇔
⇔ log10
2x=log
32 ⇔ 2xlog10=log3−log2 /:2 ⇔ x*1=
12(log3−log2) ⇔
⇔
x=12 (log3−log2) − szukane rozwiązanie danego równania
( o ile gdzieś się nie ...

walnąłem

o tej porze ..
21 wrz 01:10
21 wrz 01:11
Daniel: Wielkie dzięki! Logarytmów jeszcze nie miałem, a zadano nam takie zadanie. Kompletnie nie
rozumiem systemu edukacji
21 wrz 01:16
Eta:
| | 1 | |
2/ 10x= t , t>o 10−x= |
| |
| | t | |
| t2+1 | | 3 | | √3 | |
| =5 ⇒ t2+1=5t2−5 ⇒ t2= |
| ⇒ t= |
| |
| t2−1 | | 2 | | √2 | |
| | √3 | | 1 | |
to 10x= |
| ⇒ x= |
| (log3−log2) |
| | √2 | | 2 | |
21 wrz 01:18