Kąty pięciokąta
GOŚĆ:

Wyznacz miary kąta wewnętrznego pięciokąta foremnego ....
Kąt siwy 100, czerwony 62, niebieski 70...
Obliczyłem że, Kąt COD ma 40 stopni, bo to trójkąty równoramienne więc 180−(70+70)=40
Kąt DOE 56 stopni, (180−(62*2)=56)
Kąty AEO i EAO mają po 40 stopni bo 180−100 stopni /2 =40
No i reszta kątów została mi ...
20 wrz 23:21
GOŚĆ: Proszę ktoś wytłumacz mi to najprościej jak można ...
20 wrz 23:22
zuza: Napisałeś pięciokąt foremny, to powinien mieć wszystkie boki równe i wszystkie kąty takie same
= 108
o każdy, chyba że on ma nie być foremny

?
20 wrz 23:32
GOŚĆ: Przepraszam, tu chodziło o obliczenie kąta AOC i ABC, i nie jest foremny...
20 wrz 23:38
zuza: AOC=360−(100+56+40)= 164
| | 360−164 | |
a kąt ABC jest 2 razy mniejszy niż kąt 360−AOC, czyli |
| = 98 |
| | 2 | |
20 wrz 23:50
zuza: hmmm... ∡ AOC jest wypukły i wklęsły stąd może być = 164o lub 196o
20 wrz 23:55
Eta:
β=360−(100+56+40)=..........
20 wrz 23:56