wykaż, że
Klaudia: wykaz ze prawdziwa jest rownosc 1/2*3 + 1/3*4 + 1/4*5 +.....+ 1/49*50 = 0,48
20 wrz 23:21
Benny: Ja to bym sobie zrobił tak.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| , bo ogólnie |
| = |
| − |
| |
| 2*3 | | 2 | | 3 | | (n+1)(n+2) | | n+1 | | n+2 | |
Nasza suma wygląda więc tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| = |
| 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 49 | | 50 | |
Może ktoś ma lepszy pomysł
20 wrz 23:30
Klaudia: genialne ! dziekuje
20 wrz 23:32