logarytmy
Dejwid: proszę o wytłumaczenie mi tego przykładu, mam jtr kartkówkewykaz że:
| 8+log325 | | 1 | |
| +1= |
| |
| log516+log25−2 | | log22 | |
20 wrz 22:46
Dejwid: wie ktoś?
20 wrz 23:14
Eta:
1/ Będziemy korzystać ze wzoru ; a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
| | 4 | | 4−2log25+log225 | |
mianownik : |
| +log25−2 = |
| |
| | log25 | | log25 | |
| | (2+log25)(4−2log25+log225)* log25 | |
L= |
| +1= |
| | 4−2log25+log225 | |
= (2+log
25)*log
25+1= log
225+2log
25+1= (log
25+1)
2 = (log
210)
2=
20 wrz 23:16
Eta:
| | 1 | | 1 | |
poprawiam ostatni zapis ... =( |
| )2= |
| =P |
| | log2 | | log22 | |
20 wrz 23:19
Dejwid: ojej dziękuję Ci bardzo Eta

wreszcie wiem co z czego i jak
20 wrz 23:20
Eta:
20 wrz 23:20
Eta:
Powodzenia na kartkówce
20 wrz 23:23
Dejwid: Nie dziękuję żeby nie zapeszyc ☺😉
20 wrz 23:30