Okrąg opisany
GOŚĆ: Cześć, ktoś pomoże w zadanku ?
Ile boków ma wielokąt foremny, którego suma miar kątów wewnętrznych jest równa 720 stopni.
Proszę nie pisać
720=180*(n−2) /:180
4=n−2
n=6
bo kompletnie nie rozumiem, skąd ten wzór i wg......
20 wrz 22:45
Mila:

n=5
Pięciokąt możesz podzielić przekątnymi na 3 rozłączne trójkąty.
Suma miar kątów w Δ jest równa 180
o .
3*180
o =540
o
Przez analogię ( narysuj kilka wielokątów) Możesz napisać wzór :
S
k=(n−2)*180
o suma kątów w wielokącie o n− bokach.
20 wrz 22:54
zuza: Jeśli połączysz kąty wielokąta foremnego z jego środkiem, to otrzymasz n Δ równoramiennych.
Każdy taki Δ ma sumę kątów 180
o. Stąd suma wszystkich kątów wielokąta równa się n*180
pomniejszone o 360
o (kąt pełny wokół środka wielokąta). 720=n*180−360
Po wyciągnięciu 180 przed nawias 720=180*(n−2) resztę sam napisałeś
20 wrz 22:59
GOŚĆ: Wykaż że kąt wewnętrzny n− kąta foremnego ma miarę n−2/2 *180 ?
20 wrz 23:06
zuza:

suma kątów w czerwonym kółku = 360
o
20 wrz 23:06
GOŚĆ: To jak zrobić ?
20 wrz 23:08
GOŚĆ: aa okej, rozumiem dziękuje
20 wrz 23:09