f(x)=x^4+x^2+1 jest monotoniczna
Dominik: Korzystając z definicji uzasadnić że funkcja f(x)=x4+x2+1 jest monotoniczna na zbiorze
(−∞,0]
Próbuje rozwiązać to tak.
x1<x2
f(x2)−f(x1)=
x24+x22+1−(x14+x12+1)=
no i nie zabardzo wiem co z tym dalej robić. Próbowałem coś ze wzorów skróconego mnożenia
(x22+1)2−x2−(x12+1)2+x1
no ale to chyba zła droga do rozwiązania
20 wrz 22:17
5-latek: x1−x2<0
f(x1)−f(x2)<0
20 wrz 22:20
Dominik: Dalej nie łapię
20 wrz 22:25
PW: − takie przekształcenie przepisu na funkcję jest dozwolone, a może łatwiej będzie dowodzić?
20 wrz 22:33
Dominik: | | 1 | | 1 | |
wychodzi mi coś takiego (x12+ |
| )2−(x22+ |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
z racji tego że x<0 ∧ x1−x2<0⇒ f(x
1)−f(x
2)>0 czyli funkcja jest malejąca
Da się to jakoś "ładniej" zapisać?
20 wrz 23:21
PW: Tę różnicę kwadratów z pierwszego wiersza zapisz jako iloczyn sumy i różnicy.
20 wrz 23:24
Dominik: W sensie tak?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
((x12+ |
| )−(x22+ |
| )((x12+ |
| )+(x22+ |
| )) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=(X12−X22)((x12+ |
| )+(x22+ |
| ))= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=(X1−X2)(X1+X2)((x12+ |
| )+(x22+ |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
X
1−X
2<0
x<0 ⇒x
1+x
2<0 /////////tą linijkę da się jakoś inaczej zapisać?
czyli f(x1)−f(x2)>0
czyli funkcja jest malejąca
20 wrz 23:46
PW: Tak trochę "przeleciałeś" nad problemem.
(x
1−x
2)(x
2+x
2)(x
22+x
22+1)
Jest to iloczyn trzech czynników, z których:
− pierwszy jest ujemny z założenia
− drugi jest ujemny jako suma dwóch liczb ujemnych
− trzeci jest dodatni jako suma liczb dodatnich.
Wniosek: iloczyn jest dodatni
Widać, że tak rozumujesz, ale trzeba się tego domyślać.(dlatego wolę opisy słowne).
20 wrz 23:55
Dominik: Ok dziękuje za pomoc.
21 wrz 00:00