a
ddr: Zlogarytmuj
√2√6√15
nie widać tego na tej stronie ale każdy kolejny pierwiastek jest również wpisany w poprzedni.
Czyli na końcu jest pierwiastek z 6 pierwiastków z 15.
| | 3 | | 3 | | 1 | |
Nie rozumiem odpowiedzi, |
| log2 + |
| log3 + |
| log5 |
| | 4 | | 8 | | 8 | |
skąd to się wzięło?
20 wrz 21:30
henrys: | | 1 | | 1 | |
log (2√6√5)1/2= |
| log2√6√5= |
| (log2+log√6√5)=... próbuj, zamieniaj |
| | 2 | | 2 | |
pierwiastki na potęgi
20 wrz 21:44
ddr: Tak robiłem i nie wiem dlaczego nagle 1/2 zmieniła się w 3/4...
20 wrz 21:47
PW: Badana liczba to
21/2·61/4·(15)1/8 = 21/2·21/4·31/4·31/8·51/8
−teraz już widać?
20 wrz 21:48
5-latek: to wyrażenie które napisales można zapisac w ten sposób
√2*
4√6*
8√15
log(
√2*
4√6*
8√15= log
√2+log
4√6+log
8√15= log2
1/2+log6
1/4+log15
1/8=
| 1 | | 1 | | 1 | |
| log2+ |
| log6+ |
| log15= |
| 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| log2+ |
| log2+ |
| log3+ |
| log3+ |
| log5=U{3}[4}log2+U{3 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
zauważ ze log6=log(2*3)= log
2+log3
tak samo log15=log(3*5)= log3+log5
20 wrz 21:50
ddr: widać a po co to zrobiliśmy? gdybym zostawił w 1 formie to byłoby źle?
20 wrz 21:50
5-latek: Pewnie dobrze ale skoro zadaja takiej odpowiedzi to należy do niej doprowadzić
20 wrz 21:55
PW: Po co to robimy? Bo takie było polecenie.
Głębszy sens widać, gdy mamy obliczyć wartość tego wyrażenia za pomocą tablic logarytmicznych −
w tablicach nie ma logarytmów takich liczb jak
√2√6√15,
natomiast są logarytmy liczb całkowitych.
20 wrz 21:58
5-latek: i o to wlasnie chodzi
20 wrz 22:01