Zbior wartosci parametru m
Kuba: Wyznacz zbior wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
mx3+(9m−3)x2+(2−m)x=0
posiada co najmniej jedno rozwiazanie dodatnie
20 wrz 21:07
ICSP: m ∊ R
20 wrz 21:20
Kuba: Odpowiedz jest m ∊ (−∞;1/5> U (2;∞)
20 wrz 21:26
Kuba: Nie wiem jak to obliczyc
20 wrz 21:45
Metis: Która klasa?
Trzeba użyć chyba elementów matematyki wyższej.
20 wrz 21:47
Kuba: 3 gim. zadanie mam z jakiegos zbioru
20 wrz 21:52
PW: A zwyczajnie wyłączyć x przed nawias i zadać jeszcze raz to samo pytanie:
− Dla jakich m równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
20 wrz 21:53
Kuba: By bylo:
x(mx2+(9m−3)x+2−m)=0
20 wrz 21:56
Metis: 3 gim

no ładnie
20 wrz 21:56
5-latek: Wierzysz w to ?
20 wrz 21:57
henrys: niby jak teraz ma rozwiązać równanie kwadratowe, z parametrem?
20 wrz 21:58
henrys: Kuba, umiesz rozwiązywać równania kwadratowe?
20 wrz 21:59
5-latek: W ginazjum sa ekstrema warunkowe , pochodne , płaszczyzny
20 wrz 21:59
ICSP: x(mx2 + (9m − 3)x + 2 − m) = 0
x = 0 v mx2 + (9m − 3)x + 2 − m = 0
niezależnie od m dostajemy rozwiązanie x = 0 czyli m ∊ R
20 wrz 21:59
henrys: @ICSP dodatnie
20 wrz 22:00
Kuba: Tak ja te rzeczy znam, i rownania kwadratowe tez rozwiazuje
20 wrz 22:02
henrys: to do dzieła!
20 wrz 22:03
Metis:
20 wrz 22:04
henrys: warunek, żeby istniały rozwiązania, podstawa
20 wrz 22:05
Kuba: Wiem ze jak ma byc 1 rozwiazanie to Δ = 0
20 wrz 22:05
PW: "Co najmniej jedno" to "jedno lub dwa", czyli Δ ≥0, ale to mało, jest jeszcze warunek
"dodatnie".
I nie od razu rzucać się na Δ, tylko pomyśleć − co będzie, gdy równanie stanie się liniowe,
współczynnik przy x2 będzie zerem (to bardzo częste zaniechanie).
20 wrz 22:11
henrys: nie wiem czy jest sens odpowiadać na to zadanie...
20 wrz 22:15
henrys: dla m=0 dostajemy jedno rozwiązanie dodatnie, pozostaje zbadać dla m≠0, ale ktoś tu sobie żarty
robi
20 wrz 22:17