Ile wyjdzie a?
kiciak: Hej.
Mam problem, mógłby ktoś mi pomóc jak to sprytnie liczyć?
wiem, że z kalkulatorem policzę, a jak to liczyć normalnie?
1625 = a8
20 wrz 20:56
PW: 5·5·5·5 = 625 (do tego kalkulatora nie potrzeba), a więc lewa strona jest równa
Jeżeli prawą stronę też uda się przedstawić jako czwartą potęgę, to wniosek oczywisty.
20 wrz 21:04
henrys: | | 1 | | √5 | | √5 | |
a= |
| = |
| lub a=− |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
20 wrz 21:04
5-latek: | | 8√1 | | 1 | | 1 | | √5 | |
to a= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 8√625 | | 4√25 | | √5 | | 5 | |
20 wrz 21:05
henrys: oj, nie widziałem PW, że dałeś podpowiedź
20 wrz 21:05
5-latek: | | √5 | |
i oczywiście a=− |
| bo stopien pierwiastka jest parzysty |
| | 5 | |
20 wrz 21:06
5-latek: Przeprasam jak pisałem tez nie było widać tej odpowiedzi
20 wrz 21:07