nierówności
bodzioxx: Rozwiąż nierówności wymierne
a)x3−8x2+17x−10 przez x2+6x+9 >0
b)x2−2x przez x2−7x+10 >0
Pomóżcie!
20 wrz 19:59
Janek191:
| | x2 − 2 x | |
b) |
| > 0 |
| | x2 − 7 x + 10 | |
| x*( x −2) | |
| > 0 |
| ( x − 5)*( x − 2) | |
x*( x − 5) > 0
a = 1 > 0 , więc
x ∊ ( −
∞; 0) ∪ ( 5 ; +
∞)
===================
20 wrz 20:09
bodzioxx: dzięki

a w a) przykładzie jak to będzie?
20 wrz 20:10
olekturbo: w(1) oblicz
20 wrz 20:11
Janek191:
Wykonaj dzielenie:
(x3 − 8 x2 + 17 x − 10 ) : ( x − 1) =
20 wrz 20:15
5-latek: zarówno w a i b należy najpierw zrobić zalozenia co do mianownika
20 wrz 20:20
bodzioxx: to będzie x3−8x2+17x−10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− > 0
x2+6x+9
a potem co?
20 wrz 20:24
5-latek: najpierw x2+6x+9≠0 to x≠ ile ?
podpowiem ze x2+6x+9=(x+3)2
20 wrz 20:28
bodzioxx: a w mianowniku jak to będzie?
20 wrz 20:30
5-latek: Ojjj agnes przecież CI napisałem
20 wrz 20:31