Problem na niedzielny wieczór
anaisy: Trochę inne zadanko dla Was na niedzielny wieczór:
Oblicz:
| 23+1 | | 33+1 | | 43+1 | | 1003+1 | |
| * |
| * |
| *...* |
| |
| 23−1 | | 33−1 | | 43−1 | | 1003−1 | |
20 wrz 19:55
Nuti: ha ha, wszystko sie skraca!
20 wrz 20:21
Nuti:
No i się upraszcza, bo 100 dzieli się przez 2, a 10101 przez 3.
Zgadza się?
20 wrz 20:25
Nuti: dla każdego n
n2+n+1=(n+1)2−(n+1)+1
bo P=(n+1)(n+1−1)+1=(n+1)*n+1=n2+n+1=L
poza tym
n+1=(n+2)−1
Z tych dwóch względów nastąpi masowe wybijanie się przez czynniki w licznikach i mianownikach.
20 wrz 20:30
Nuti: @anaisy
Poprawny wynik?
21 wrz 09:16
.: Jej to nie interesuje, to było zadanko "dla nas".
21 wrz 09:51
Nuti: @anaisy to dziewczyna? Myślałam, że chłopak, tak jak Alojzy, Alois
21 wrz 10:09
5-latek: Ja nawet podejrzewam ze to dorosla kobieta
21 wrz 10:15
daras: na pewno powinn−a/−ien przejść weryfikację
21 wrz 12:11
anaisy: Jeszcze nie dorosła, ale dziewczyna

.
Ok, następnym razem wymyślę coś fajniejszego

. Ale wynik miał być inny

.
| 3a(a+1) | |
| , gdzie a=100 |
| 2(a2+a+1) | |
21 wrz 14:31
Nuti: Na pewno?
22−2+1=3 w mianowniku się z niczym nie skraca, a w ostatnim LICZNIKU zostaje
1002+100+1=10101, te z plusami są przecież w licznikach, w mianownikach masz przeciez
a2−a+1.
Wydaje mi się, że coś Ci przepadło po skosie...
21 wrz 14:41
anaisy: Rozpisujemy sobie:
| 23+1 | | 33+1 | | a3+1 | |
| * |
| *... |
| = |
| 23−1 | | 33−1 | | a3−1 | |
| | 3 | | 22−2+1 | | 4 | | 32−3+1 | | 5 | | 42−4+1 | |
= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 1 | | 22+2+1 | | 2 | | 32+3+1 | | 3 | | 42+4+2 | |
| | a | | (a−1)2−(a−1)+1 | | a+1 | | a2−a+1 | |
*...* |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | a−2 | | (a−1)2+(a−1)+1 | | a−1 | | a2+a+1 | |
| a*(a+1) | | 22−2+1 | | 32−3+1 | | 42−4+1 | |
| * |
| * |
| * |
| * ... |
| 2 | | 22+2+1 | | 32+3+1 | | 42+4+2 | |
| | (a−1)2−(a−1)+1 | | a2−a+1 | |
* |
| * |
| = |
| | (a−1)2+(a−1)+1 | | a2+a+1 | |
| | a(a+1) | | 22−2+1 | |
= |
| * |
| |
| | 2 | | a2+a+1 | |
21 wrz 14:56
Nuti: oj, to mi się wzory pochrzaniły! Sorry za zamieszanie!
21 wrz 15:53