Logarytmy zmiana podstaw
LITtech: Uzasadnij równość, jeżeli p = log169
log316 =2p
p = log169 = log43
L = log316=1log163= 12 * log43
P = 2log43
12 * log43 = 2log43 ( 2 się skraca )
1log43 = 1log43
L=P
dobrze rozumiem ?
20 wrz 19:09
Eta:
Można tak:
| | 1 | |
log169= log43= |
| log23 =p ⇒ log23=2p |
| | 2 | |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
to log316= 4log32= |
| = |
| = |
| |
| | log23 | | 2p | | p | |
20 wrz 19:13
LITtech: czyli źle ? :C czy dobrze ?
20 wrz 19:15
daras: a jam obstawiasz?
20 wrz 19:17
LITtech: Według mnie jest ok
20 wrz 19:19
Eta:
Też ujdzie
20 wrz 19:19
daras: no to daj
η naj
20 wrz 19:20
Janek191:
Było L źle policzone
20 wrz 19:21
LITtech: Czemu Janek ?
20 wrz 19:23
Eta:
Dla
daras 
zamiast "naj"
20 wrz 19:23
LITtech: jest własność że logba = 1logab
20 wrz 19:24
Eta:
L w pierwszym wierszu bez 2 w mianowniku
20 wrz 19:24
LITtech: ok, widzę bo ta 2 idzie do licznika ale to i tak w pewnym sensie sposobu rozwiązania nie
podważa ^^
20 wrz 19:27
karolina: pomożesz? 1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Jedna z krawędzi bocznych
ostrosłupa jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Uzasadnij, że ściana boczna leżąca
naprzeciw tej krawędzi ma pole większe od pola każdej z pozostałych ścian bocznych ostrosłupa.
2.W ostrosłupie o podstawie kwadratowej odcinek SE jest wysokością ostrosłupa a punkt E jest
srodkiem krawędzi AD. Oblicz miarę konta alfa, nachylenia
ściany BCS do płaszczyzny, podstawy ostrosłupa oraz jego objętość V, gdy lASl=15cm i lBSl=17cm.
20 wrz 19:36