ss
Hugo: Równania różniczkowe:
...
| | ln|x| | |
|y| =( e do potęgi |
| ) * eC |
| | 5 | |
| | ln|x| | |
y = C * ( e do potęgi |
| ) |
| | 5 | |
y = C *
5√|x|
to jest dobrze ( z kursu) ale co mnie zastanawia autor nie podaje żadnej dziedziny ani nie
określa przypadków dla stałej C.
Co jeśli C < 0? opuszczając wartość bzwgl y>=0 i x>=0, dlaczego nie ma założenia C >= 0?
20 wrz 19:00
20 wrz 19:37
Hugo: dowolną stałą ; DOWOLNĄ więc dla −1?
myślę że to są przypadki szczególne określane trywialnymi które sie zwykle pomija; czy ktos
jeszcze moze to skomentowac?
20 wrz 20:14
Braun:
Potwierdzam, nie piszemy nic odnośnie stałej.
20 wrz 20:19
J:
Co do stałej nie robi się żadych założeń ... nawet gdybyś w trakcie rozwiązywania równania
| | ex | |
dostał np: y = |
| , to nie piszesz żadne: C ≠ 0 , tylko: y = C1*ex ( inna stała ) |
| | C | |
21 wrz 10:02