Ile wynosi miara kąta alfa ?
karolina: Proszę o pomoc!

W ostrosłupie sześciokątnym prawidłowym najdłuższa przekątna podstawy równa
jest 4√3
Płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 50 stopni.
Oblicz miarę konta alfa nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
20 wrz 18:34
zuza: Jeśli najdłuższa przekątna = 4
√3 to a (krawędź podstawy) = 2
√3 bo podstawa składa się z 6
| a√3 | |
trójkątów równobocznych. Wysokość h takiego Δ równobocznego = |
| = 3. |
| 2 | |
Ponieważ płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 50
| H−wysokość ostrosłupa | | H | |
stopni, to tg50o= |
| = |
| |
| h−wysokość Δ równobocznego w podstawie | | 3 | |
stąd H = 3*tg50
o.
| H | | 3tg50o | | √3tg50o | |
tg α = |
| = |
| po usunięciu niewymierności z mianownika = |
| |
| a | | 2√3 | | 2 | |
20 wrz 22:11
Nuti: hej, przed chwilą to rozwiązywałam na innym wątku! I @Janek191 też, i chyba kilka innych osób!
Na różnych wątkach.
20 wrz 22:13