ładunek
rewq: dodaję tutaj bo na stronę z fizyką zagląda mało osób, bardzo proszę o pomoc
Dwie kulki o promieniach r1=5cm r2=0,5 cm połączono razem za pomocą cienkiego drucika i cały
układ naładowano do potencjału 900V. Pojemność drucika przyjmij zero.
Oblicz ładunek na każdej z połączonych kulek
20 wrz 18:33
Metis: Kulki są połączone, stanowią jeden przewodnik zatem potencjał jest taki sam w każdym jego
punkcie.
Wystarczy podstawić do wzoru:
V=kq/r1 i V=kq/r2
Inna sytuację mielibyśmy jeśli najpierw naładowanoby kule, a potem połączono je drucikiem,
trzeba byłoby skorzystać z zasady zachowania ładunku.
20 wrz 20:58
.: i takie wyjasnienie otrzymał na fizyka.pisz.pl
ale widac nie umie podstawić do tego wzoru
20 wrz 20:59