trapez prostokątny
Magda: Witam. Moglby mi ktos pomoc?
Obwod trapezu prostokatnego jest rowny 36. Cosinus kąta ostrego trapezu wynosi 3/5.
Wysokosc trapezu jest o 2 dluzsza od dlugosci krotszej podstawy a dluzsza podstawa jest
dwukrotnie dluzsza od krotszej. Oblicz wysokosc trapezu.
Byłabym bardzo wdzieczna za rozwiazanie zadania, dobrze byłoby z rysunkiem.
Pozdrawiam.
20 wrz 18:08
Magda: Jest ktos kto moglby mi pomóc?
20 wrz 18:27
Janek191:

h = b + 2
a = 2 b
| | x | | 3 | | 5 | |
cos α = |
| = |
| ⇒ 5 x = 3 c ⇒ c = |
| x |
| | c | | 5 | | 3 | |
b + x = a
2 b = a
−−−−
b + x = 2b
b = x
więc
oraz
2b + h + b + c = 36
| | 5 | |
3 b + ( b +2) + |
| b = 36 |
| | 3 | |
12 b + 5 b = 102
17 b = 102
b = 6
====
h = b + 2 = 6 + 2 = 8
=================
20 wrz 18:41
Eta:

Z treści zadania:
| | 3 | | 6k | |
cosα= |
| = |
| , k>0 i 2a=12k i a=6k i h=8k |
| | 5 | | 10k | |
Obwód L=36 ⇒ 12k+6k+8k+10k=36 ⇒k=1
to h=8k=
8
20 wrz 18:46
Eta:
Oooo........
Janek już się "napracował"
20 wrz 18:47