pierwiastki
Jarek: Usuń niewymierność, oblicz wartosc wyrazenia:
Z góry dziękuję
20 wrz 18:04
olekturbo: pomnoz licznik i mianownik przez (√2+1)
20 wrz 18:05
Jarek: wychodzi mi 2p{2)
Chyba dobrze, ale potem musze to podniesc jeszcze do kwadratu i tu problem, bo mi wychodzi 12 a
powinno 12+8√2
moze ktos pomoc?
20 wrz 18:16
Metis: | 2 | | √2+1 | |
| * |
| = Licznik wymnóż, mianownik wzór skróconego mnożenia... |
| √2−1 | | √2+1 | |
20 wrz 18:17
Janek191:
Wyjdzie : 2 √2 + 2
20 wrz 18:18
5-latek:
Wychodzi nie 2√2 tylko 2√2+2
(2√2+2)2=
20 wrz 18:18
Jarek: Tak dokladnie jak napisales 5−latek, wychodzi (2√2+2)2, ale jak podniose to do kwadratu to
jakim cudem wyjdzie 12+8√2?
20 wrz 18:21
Metis: Licz...
20 wrz 18:22
Jarek: (2√2+2)2=8+4+12
20 wrz 18:24
Janek191:
= 4*2 + 2* 2√2*2 + 22 = 8 + 8√2 + 4 = 12 + 8√2
20 wrz 18:24
5-latek: =(2√2)2+2*2√2*2+22= 22*(√2)2+2*2*2√2+4= 4*2+8√2+4= licz
20 wrz 18:25
Janek191:
Wypadało by znać wzór :
( a + b)
2 = a
2 + 2a*b + b
2
20 wrz 18:25
Jarek: OOO dziekuje bardzo
20 wrz 18:25
Jarek: kompletnie zapomnialem o wzorach skroconego mnozenia, ze wzgledu na ogromny stres przed
wtorkowym egzaminem.. bardzo dziekuje.
20 wrz 18:26